Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek is een buitendienst (Dienst met Afzonderlijk Beheer) van het agentschap Kunsten en Erfgoed. Voor de werking werd een dotatie toegekend van 610.000 euro.

De vaste personeelsleden van het Kasteel van Gaasbeek worden betaald vanuit de loonkredieten van Kunsten en Erfgoed. De infrastructuurkosten worden vergoed door het FOCI.

2012 was voor het Kasteel van Gaasbeek een creatief jaar met gestilde - naast onstilbare - verlangens, getuige daarvan het beeld van Erwin Olaf, deel van de reeks Exquisite Corpses die hij in opdracht van het kasteel maakte. De tentoonstelling Sehnsucht die het kasteel in een weemoedige sfeer onderdompelde, bleek voor de meer dan 12.000 bezoekers een mooie herfstuitstap.

In 2012 bezochten 39.651 bezoekers het Kasteel. Daarvan betaalden 26.908 bezoekers een toegangsticket en bezochten 12.743 bezoekers het kasteel gratis.

 

Activiteiten

Drie tentoonstellingen:

  • Het KMSKA-kunstsalon
  • Erwin Olafs Exquisite Corpses
  • Sehnsucht. Een onstilbaar verlangen.

Zes educatieve projecten:

  • Krokuskriebels
  • Lancering audiotour voor families
  • Erfgoeddag: hoofse heldentocht
  • De schatten van Vlieg, opdrachtjes voor gezinnen
  • Sehnsucht. Een onstilbaar verlangen
  • Kunstendag voor kinderen + gezinsrondleidingen, verjaardagsfeestjes en educatieve rondleidinge

Drie evenementen:

  • Erfgoeddag
  • Casting en fotoshoot Erwin Olaf
  • Egmonddag.

1 concert:  Recital Christianne Stotijn

30 zaalverhuren

 

Missie en hoofdtaken 2011-2015

Het Kasteel van Gaasbeek is een uniek historisch huis dat zijn erfgoed op een duurzame manier beheert en op een creatieve en publieksvriendelijke manier ontsluit.

Als kroonjuweel van de Vlaamse Gemeenschap ligt het kasteel vlakbij Brussel, middenin een oase van groen. Het wil er verder groeien tot een inspirerende ontmoetingsplek op het kruispunt van culturen en invloedssferen, en zijn bezoekers raken in hoofd en hart.

Vanuit zijn rol als centrum voor adellijke (leef)cultuur en erfgoedlaboratorium ontwikkelt het kasteel expertise en visie, die het met een ruim publiek wil delen.

Als spil op de raakvlakken van stad en platteland, van cultuur, toerisme en educatie willen wij een sterke en vernieuwende rol spelen in de lokale, Vlaamse en internationale (erfgoed)gemeenschappen.

Wij zetten ons daarvoor in met enthousiasme, zin voor dialoog en integriteit.

 

Verwezenlijkingen en activiteiten

Erfgoeddag: Helden

Meer dan 900 bezoekers kwamen meer te weten over de helden/heldinnen en antihelden van het Kasteel van Gaasbeek. Tijdens een wandeling doorheen het kasteel bleek dat er in haast elke kamer wel een (anti-)held of heldin te bewonderen valt. Egmonds heldenstatus is onbetwist, maar wat te denken van Alva? Of van Isabel, die heiligverklaard werd omdat ze duizenden Moren een kopje kleiner liet maken? Waarom koesterden Paul Arconati en markiezin Arconati Visconti een eindeloze bewondering voor figuren als Napoleon en Erasmus of Sarah Bernhardt? Waarom werd Dreyfus hier als een held ontvangen?

Weg van klassiek!

Het Kasteel van Gaasbeek is medeorganisator van dit festival van klassieke muziek en natuur in de regio Pajottenland en Zennevallei. Weg van klassiek nam de deelnemers dit jaar mee naar paradijselijke plekjes in de Zennevallei voor intieme concerten op verrassende locaties. Muziek en locaties stonden in het waterthema.

Regioproject Een herfst vol Sehnsucht

De najaarstentoonstelling Sehnsucht was ook dit jaar het decor voor een samenwerking tussen de gemeenten in de regio Pajottenland en Zennevallei. Ze gingen creatief aan de slag met het thema Sehnsucht en zorgden voor een gevarieerd randprogramma met tentoonstellingen, theatervoorstellingen, literaire en muzikale evenementen, … Op de facebookpagina Een herfst vol Sehnsucht kon je verlangens achterlaten. De meest bevlogen teksten werden door Berlaen op muziek gezet en zijn nog steeds te beluisteren.

Aankopen

  • Handdoekenrekje
  • ’Flacon à larmes’
  • Guillaume Koller, schilderij Faust en Gretchen

Restauraties

  • Achttiende-eeuwse commodekast
  • Empire-secretaire

Het KMSKA-kunstsalon

Eind juni 2012 opende het KMSKA-kunstsalon met een selectie negentiende-eeuwse historiestukken, stillevens, … uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met topstukken van o.a. Henri Leys, Henri De Braekeleer, Gustave Wappers, Victor Lagye en Auguste Rodin. Deze expo loopt nog tot 2013.

Erwin Olafs Exquisite Corpses

De Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf creëerde op vraag van het Kasteel van Gaasbeek nieuw werk naar Louis Gallaits beroemdste schilderij De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn (1851). Het kasteel vroeg hem daarbij niet te streven naar een letterlijke weergave maar naar een vrije interpretatie, een ‘vertaling’ van de sfeer van bloedstollende romantiek naar vandaag. Hij voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar de laatste eigenares van het kasteel, markiezin Arconati Visconti, en integreerde Belgische mode in het hoofdtafereel en de afgeleide portretten).

10.488 bezoekers kwamen de reeks bewonderen.

Recital Christianne Stotijn

De Nederlandse Christianne Stotijn, een van de allermooiste liedstemmen van het moment, stelde een programma samen met Noorse en Russische muziek. Dit recital vormde de perfecte proloog voor de najaarstentoonstelling. Christianne Stotijn werd begeleid door pianist Julius Drake.

Sehnsucht. Een onstilbaar verlangen

Het Kasteel van Gaasbeek, dat in volle romantiek werd herbouwd tot een soort übermiddeleeuwse tijdmachine, is zelf een plek die heimwee en verlangen naar ooit en er was eens belichaamt. De tentoonstelling die neerstreek in de van nostalgie doordesemde kasteelzalen was opgebouwd als een onderdompeling in een paradijs van sferen. Geïnspireerd door onze laatste markiezin belichtte curator Oscar van den Boogaard hoe kunstenaars vandaag gestalte geven aan hun Sehnsucht.

Enkele kunstenaars: Marina Abramovic, Isabelle de Borchgrave, Wim Delvoye, Sam Dillemans, Désirée Dolron, Adam Fuss, Anselm Kiefer, Joachim Koester, Erwin Olaf, Jan Van Oost, Nedko Solakov, Barbara Visser, Ruud van Empel, Marijke van Warmerdam, … 

Egmonddag

De graaf van Egmond, ooit heer van Gaasbeek, was een van de meest tot de verbeelding sprekende eigenaars van het kasteel. Op deze Egmonddag belichtten we zowel de historische figuur, als zijn revival in de literatuur en de muziek van de negentiende eeuw. Diverse specialisten kwamen daarbij aan het woord: o.a. Jan Caeyers, Jean-Pierre Rondas en Erwin Mortier.

Kids in het kasteel

Naast het vaste aanbod voor scholen (rondleidingen en facultatieve ateliers) en voor gezinnen (familienamiddagen en verjaardagsfeestjes) organiseerde de educatieve dienst in 2012 opnieuw een groot aantal educatieve projecten.

Op 21, 22 en 23 februari namen 75 speurneuzen en curieuzeneuzemosterdpotten enthousiast deel aan Krokuskriebels.

Ook op Erfgoeddag kropen de jonge bezoekers in de huid van een hoofse speurneus en leerden de heroes van de zeroes onderscheiden.

De hele zomervakantie lang gingen kids van zes tot twaalf jaar samen met de muizenfamilie Arnoldus in de binnentuin op schattenjacht.

In het kader van de expo Sehnsucht werden gezinnen geprikkeld met een aantal vragen. Voor scholen werden verschillende rondleidingen en ateliers uitgewerkt. Samen met de kleuters filosofeerden we over onze gevoelens, die we nadien uitten in een expressiemoment. Leerlingen lagere school gingen aan de slag met muziekinstrumenten en experimenteerden met emoties. Scholen uit de regio werden onthaald in een reuzenest dat ze hielpen aankleden.

Op 18 november gingen de kasteelpoorten nog heel even open voor 180 kinderen, die hun zintuigen de kost gaven en in de huid van een echte kasteelgids kropen in het kader van de Kunstendag voor Kinderen.

Audiotour voor families

Sinds 1 april 2012 worden ook onze jonge bezoekers in de watten gelegd! In samenwerking met het Geluidshuis ontwikkelde het Kasteel van Gaasbeek een unieke, verrassende audiotour voor families. Het Geluidshuis, gespecialiseerd in audiodelicatessen van hoge kwaliteit, ontwierp een ludiek en creatief scenario, waarbij het kasteel bewoond wordt door diverse muizenfamilies die huizen achter de lambriseringen, in de bedden, verborgen hoeken en spleten. Vanuit hun schuilplaatsen observeerden zij de kasteelbewoners en geven zij daar nu commentaar bij, die beurtelings educatief en komisch is.

Het verhaal wordt omkaderd met fijne muziek. De teksten werden ingesproken door Vic De Wachter, Nico Sturm, Ini Massez, Sara Vertongen, Hilde Heijnen, Günther Lesage, Bruno Vanden Broecke, Stijn Cole en Koen De Bouw.

Casting en fotoshoot Erwin Olaf

Voor de creatie van zijn reeks Exquisite Corpses ging het Kasteel van Gaasbeek op zoek naar figuranten met een casting op 12 april 2012 in Bozar en het kasteel. De fotoreeks werd op 7 en 8 mei in het kasteel gemaakt.

www.kasteelvangaasbeek.be