Beheer en verwerving Collectie van de Vlaamse Gemeenschap

De afdeling Erfgoed beheert een collectie van ongeveer 19.500 kunstwerken. De collectie Vlaamse Gemeenschap bestaat uit:

  • ongeveer 12.000 werken die eigendom zijn van de Belgische Staat, aangekocht tussen 1830 en 1962 (de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van BelgiĆ« in Brussel beheren deze collectie gezamenlijk)
  • ongeveer 7.500 werken, aangekocht of verworven tussen 1962 en vandaag, die volle eigendom zijn van de Vlaamse Gemeenschap of onder het uitsluitende beheer van de Vlaamse Gemeenschap vallen.

Het grootste deel van de collectie (meer dan 16.000 kunstwerken) bevindt zich op locatie. Het merendeel van de belangrijkste stukken uit de collectie is in bewaring gegeven aan musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken en speelt zo een rol in de dagelijkse werking van de erfgoedinstelling. Deze werken vullen de collecties van deze instellingen aan en versterken ze vaak. De andere objecten worden voornamelijk gebruikt voor de decoratie van burelen, vergaderzalen en andere ruimtes van administraties (zowel federale als Vlaamse overheid), rechtbanken, gemeentes en provincies.

Vanaf oktober 2012 werd alle personeel en het archief gecentraliseerd in het depot. De administratie voor bruiklenen en bewaargevingen, het opvolgen van verzekeringen bij schade of verlies, de administratie voor de externe restauratiedossiers en voor de aankoop van kunstwerken worden hier behandeld. De verwerking van financieel-gerelateerde informatie uit de dossiers blijft in het Arenberggebouw.

In het depot worden de kunstwerken in transit bewaard. Er worden conditierapporten en toestandsrapporten opgesteld en beslissingen genomen over het conserveren, restaureren en archiveren van kunstwerken. De werken worden er ook verpakt voor transport.